utorak, 15. siječnja 2013.

PREPORUKA KNJIGA / NEPRIJATELJI, LJUBAVNA PRIČA


NEPRIJATELJI, LJUBAVNA PRIČA
Isak B. Singer


Broder je jedan od mnogih jevrejskih iseljenika koji je, posle Drugog svetskog rata, došao u ,pbećanu zemlju" - Ameriku. Jedini prtljag koji je doneo sa sobom su uspomene na predratni period srećnog života u Poljskoj, i ratne strahote holokausta koji mu je odneo bližnje. On je jedini uspeo da izbegne smrt, zahvaljujući hrišcanki Jadvigi, koja ga je skrivala na senarniku porodične kuće u Lipsku. Ali Amerika ne donosi očekivani mir, naprotiv...

Neprijatelji


Herman Broder živi na nekoliko različitih koloseka; sa Jadvigom živi u čudnoj zajednici koja nije brak govoreći joj da je putujući prodavac knjiga, kod Maše Bloh provodi par dana nedeljno, a izdržava se od neobičnog angažmana - piše knjige na verske teme za Rabina Miltona Lamperta ("Rabin je prodavao boga kao Tera idole."). Niko ne zna čitavu istinu o Hermanovom životu, pa čak ni on sam. Između uspomena i surove realnosti, odgovornosti i strasti, on ne može da pronađe pravi put. Međutim stvari se dodatno komplikuju kada Jadviga prelazi u judaizam i ostaje trudna, Maša je takođe trudna i uspeva da dobije razvod od bivšeg muža, Rabin Lampert želi da sazna sve pojedinosti o Hermanovom životu, a iz mraka uspomena pojavljuje se Tamara - prva žena za koju je verovao da je odavno mrtva.



Jedan od mojih omiljenih romana iz 2012. godine...Veoma volim Singera, njegov nacin pripovijedanja. Blaga ironija, teske teme protkane humorom i optimisticnim pogledom na tematiku koja bi nas, da nije pisana njegovim perom, vjerovatno bacila u depresiju. Ovo njegovo djelo dozivjela sam veoma posebno. Iako je roman u pitanju, cijelo vrijeme imacete utisak da citate dramu ili da posmatrate pozorisnu predstavu. Svakako preporucujem ovo fantasticno knjizevno djelo sa likovima koji ce vam se urezati u pamcenje.


Neprijatelji

Nema komentara:

Objavi komentar